Δήλωση Δημάρχου Περάματος σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ο Δήμαρχος Περάματος σε σύσκεψη-συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων με την τοποθέτηση του επεσήμανε τα εξής:

«Εδώ και δεκαετίες η χωματερή της Φυλής αντιπροσωπεύει το κυρίαρχο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων κι όλοι αναγνωρίζουμε ότι συντελείται ένα διαρκές περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό έγκλημα με την κατασπατάληση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων. Η Φυλή έχει πλέον εξαντλήσει τα όριά της με ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε μία μεγάλη περιβαλλοντική κρίση.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Από τις μέχρι σήμερα προτεινόμενες λύσεις είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στη δημόσια και κοινωνικού χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση. Οι νέες χωροθετήσεις πρέπει να γίνουν με πληθυσμιακά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά κριτήρια και να είναι κοινωνικά δίκαιες χωρίς προνομιακές εξαιρέσεις ή τακτικισμούς που φανερώνουν πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Σε αντίθεση περίπτωση, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτός ένας σχεδιασμός που επαναφέρει από το παράθυρο μοντέλα διαχείρισης που βασίζονται στην ανισοκατανομή ή δεν υπηρετούν τις αρχές της αποκεντρωμένης διαχείρισης και της εγγύτητας. Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές και θα αποκρουστούν με όλα τα μέσα επιλογές που θέλουν με αιφνιδιαστικό τρόπο να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Ο Πειραιάς θα μπορούσε να είναι μέρος μίας συνολικής και αποκεντρωμένης λύσης κι όχι μία μικρή νέα Φυλή, δηλαδή μία εύκολη λύση, ταξικά μεροληπτική, κοινωνικά άδικη και περιβαλλοντικά μη διαχειρίσιμη. Ο Πειραιάς των πολλών επιβαρύνσεων έχει ξεπεράσει τα όρια της κόκκινης γραμμής κι όσοι επιμένουν να τον αντιμετωπίζουν ως την πίσω αυλή της Αττικής, οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα τέτοιου είδους καταστροφικές σκέψεις».

Posted in Uncategorized.