Κοινές θέσεις Φορέων του ευρύτερου Πειραιά για Σχέδιο Μaster Plan ΟΛΠ, που κατατέθηκε προς έγκριση στην ΕΣΑΛ

  1. Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά
  2. Ο Δήμος Περάματος
  3. Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας
  4. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά
  5. Το Συνδικάτο Μετάλλου
  6. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας
  7. Η Ένωση Μηχανουργών Βιοτεχνών Εργοδοτών Πειραιά
  8. Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος
  9. Η Κίνηση Πειραιά «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή» 

Οι συμμετέχοντες με συντριπτική πλειοψηφία συναποφάσισαν τα κάτωθι :

Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Περάματος, με θέμα το κατατεθέν προς έγκριση στην ΕΣΑΛ, από την ΟΛΠ Α.E., Σχέδιο Master Plan, συνήλθαν σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Περάματος, σήμερά Δευτέρα 30η Σεπτεμβρίου 2019, οι κάτωθι φορείς του ευρύτερου Πειραιά :

Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση προωθείται ένας σχεδιασμός ανάπτυξης του λιμανιού χωρίς να λαμβάνονται υπόψη σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τις παραλιμένιες πόλεις, με τη διαιώνιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως την παραμονή και την αναβάθμιση των εταιριών πετρελαιοειδών, με καταστροφικές αποφάσεις για σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες όπως της Ναυπηγοεπισκευής.

Η ανάγκη ουσιαστικής διαβούλευσης για το σύνολο του Master Plan του ΟΛΠ για αύξηση των ωφελειών και την μείωση των επιβαρύνσεων για τις παραλιμένιες πόλεις είναι επιτακτική .

Εκφράζουμε την αντίθεση μας για την διαδικασία,  που έχει επιλέξει εξ’ αρχής η διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε και οι κυβερνώντες για την διαχείριση ενός τόσο σοβαρού σχεδίου που η υλοποίησή του θα επηρεάσει καθοριστικά για δεκαετίες την ευρύτερη περιοχή. 

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν και δεν προβλέπονται μέτρα αντιμετώπισης σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων για την λειτουργία και Ζωή των Παραλιμένιων Πόλεων.

Παρά τις  μέχρι τώρα αποφάσεις της ΕΣΑΛ  εμείς θα συνεχίσουμε τoν αγώνα σε όλα τα επίπεδα για να μην περάσουν η να τροποποιηθούν αποφάσεις που διαφωνούμε και είναι σε βάρος μας. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) δεν μπορεί να είναι ένα απλό κουρελόχαρτο χωρίς δεσμευτικούς όρους.

Για τα δύο θέματα που ήρθαν αιφνιδιαστικά στην τελευταία πρόταση της ΟΛΠ  Α.Ε  και έμειναν ανοικτά για να συζητηθούν το αμέσως  επόμενο διάστημα  είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.  Το λιμάνι του Πειραιά δεν μπορεί να μετατραπεί σταδιακά σε σταθμό containers και σε βάρος άλλων σημαντικών λειτουργιών όπως η ΝΕΖ,  που της αφαιρούνται πάνω από το 50% των χερσαίων χώρων που λειτουργεί, η Ακτοπλοΐα κ.α. 

Για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η Ελληνική κυβέρνηση και η διοίκηση της ΟΛΠ  Α.Ε  (COSCO) και ας πάψουν να κρύβονται πίσω από κάποιους κρατικούς υπαλλήλους που απαρτίζουν μια  «αρμόδια»  επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων.

Συμμετέχουμε στις άμεσες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί ενάντια σε αυτές της μεθοδεύσεις και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα μέχρι να εξασφαλιστούν βιώσιμες λύσεις για το λιμάνι, τις πόλεις, το Περιβάλλον, τις αναγκαίες παραγωγικές δραστηριότητες που μπορεί να αντέξει μια βιώσιμη ανάπτυξη του λιμανιού.

Κατά τα άλλα ο κάθε φορέας, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που τον αφορούν ειδικότερα, θα καταθέσει με δικό του υπόμνημα της θέσεις του για το Master Plan της ΟΛΠ Α.Ε.

Posted in Uncategorized.